sunnuntai 10. helmikuuta 2019

KOLME VUOTTA ILMAN ALKOHOLIA

Lopetin alkoholin juomisen oikeastaan juuri siinä iässä, kun sen ''pitäisi'' vasta alkaa kiinnostamaan. En enää saanut mitään iloa alkoholista, vaan tunsin oikeastaan itseni vain surullisemmaksi, jos olin juonut jotain alkoholipitoista. En tykännyt siitä, minkälaisen ihmisen alkoholi teki musta. En ollut se iloinen, pirteä ja positiivinen Emilia, vaan enemmänkin sulkeutunut ja todella ahdistunut sekä aloin saamaan outoja rytmihäiriöitä. Nuorempana saatoin yrittää unohtaa murheitani juomalla ja se oli tosi huono tapa. Ne murheet ei juomalla lähde ja se vaan pahensi oloani. Tajusin, että en tarvitse alkoholia elämääni. En enää missään määrin. 

Monet on ollut tosi ihmeissään siitä, että en juo. Oon joutunut useasti selittämään valintaani olla ilman alkoholia. Alkoholi on toki osa suomalaista kulttuuria ja varsinkin juhlimisessa se on aika olennainen asia, mutta ei mulle. Osaan ehdottomasti pitää hauskaa ilman alkoholia ja käyn baareissa aina silloin tällöin, eikä selvinpäin oleminen ole ollut mitenkään kamalaa. Mulle on ihan okei, jos joku muu juo enkä näe siinä mitään ongelmaa. Oikeastaan mun kaikki ystävät käyttää alkoholia ja se on mulle okei. Alkoholin käyttäminen on ok siihen asti, kunhan se ei ala häiritsemään omaa tai läheisten elämää. 


Mutta miksi sä et voi juoda edes sitä yhtä viinilasillista lauantai-iltana? Koska en näe syytä miksi mun pitäisi se juoda - juon mieluummin sen Pepsi Maxin. Kun lopetin juomisen, lopetin sen siihen paikkaan ja se on ihan periaate, että en juo edes sitä yhtä lasillista. Mun ystävät ei oo kyseenalaistanut juomattomuuttani ja mut on ihan yhtälailla kutsuttu mukaan juhlimaan, vaikka en juo. Onneksi mun ystävät ymmärtää myös mun valinnan, eikä tee siitä mitään isoa numeroa, tai yrittäisi saada mua juomaan muutaman lasillisen. Oon lukenut monia tarinoita, kun alkoholia juomaton on jätetty kutsumatta juhliin, koska se olisi kuitenkin vain ilonpilaajana siellä. Jos ihminen ei juo alkoholia, se ei tarkoita sitä, että kyseinen tyyppi olisi tylsä. 

Onko mikään muuttunut näiden kolmen vuoden jälkeen? Voin rehellisesti sanoa, että nyt kun en juo, oon paljon hauskempi ja rennompi tyyppi kuin silloin, kun join ja olin ahdistunut ja surullinen. Mulla ei oo enää viikonloppujen jälkeen kamala olo, rahaa ei kulu baari-iltoihin ja eipä sitä krapulaakaan ole enää tarvinnut kokea. Alkoholi ei kuitenkaan ikinä ole ollut mitenkään iso osa mun elämää, eikä mun ole joka viikonloppu tarvinnut vetää päätä täyteen, joten mitään ihmeempiä muutoksia mun elämässä ei ole ilmennyt, mutta kaikin puolin voin paremmin. En ole ikinä ollut niin kännissä, että en muistaisi kunnolla illan tapahtumia. Ilman alkoholia oleminen ei ole ollut mulle mikään haaste, eikä juomista ole ollut kertaakaan ikävä. En koe, että olisin jäänyt mistään paitsi sen takia, että en juo. Alkoholin pois jättämiseen ei tarvitse olla mitään ihmeellisiä syitä, jos se ei tunnu omalta jutulta niin sitten se ei vaan oo sun juttu.

___

En pidä itseäni mitenkään parempana ihmisenä sen takia, että en juo. Tällaiset asiat on niitä omia valintoja ja ei ole olemassa oikeata tai väärää. Jokainen tekee miten parhaakseen näkee. Aikalailla hieman yli kolme vuotta on nyt takana ilman alkoholia ja tää on ehdottomasti ollut yksi mun elämäni parhaimpia päätöksiä. Veikkaanpa, että kroppani ja pääkoppani on täysin samaa mieltä - kaikille alkoholi ei vain yksinkertaisesti sovi.

8 kommenttia:

 1. Voin samaistua tähän aivan täysin! Mulla alkoholi ei myöskään vaikuta niin, että musta tulisi sosiaalisempi, pirteämpi ym. vaan mua alkaa lähinnä väsyttää ja silmät tulee raskaaksi, vaikka siis joisin enemmänkin kuin muutaman. Tämän lisäksi saan todella helposti pahan krapulan, joten en näe mitään syytä miksi joisin. Itselle juomattomuus on ollut haaste lähinnä opiskelijaelämässä, suuri osa tapahtumista kun pyörii sen alkoholin ympärillä. En voi edes sanoin kuvailla, kuinka paljon ärsyttää se, että vielä vuonna 2019 minun täytyy selitellä muille juomattomuuttani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joillakin vissiin joo alkoholi vaikuttaa ihan päin vastoin miten sen ''kuuluisi'' vaikuttaa. Oon myös pohtinut tuota opiskelijaelämää pari kertaa. Haluaisin jossain vaiheessa vielä käydä esimerkiksi AMK-tutkinnon, mutta tuntuu, että jäisin ihan ulkopuolelle, jos en jokaisiin sitseihin menisi mukaan / jäisin ulkopuolelle, koska en juo. Toki opiskelijakavereista varmasti löytyisi niitäkin, ketkä ei juo tai ymmärtäisi sen, että en juo eikä kyseenalaistaisi sitä. Vaikeita asioita... mutta en missään nimessä jättäisi kyllä ikinä hakematta kouluun tämän asian takia, mutta kieltämättä se vähän mietityttää, että miten ''pääsee porukoihin'' absolutistina. Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 2. Ymmärrän täysin sinua. Olin kaksi ? vuotta täysin ilman ja sain jatkuvasti kyselyitä ja ihmettelyä. Lopetin koska alkoholi pahentaa ahdistusta ja krapula aiheuttaa paniikkikohtauksia. Oudointa oli, että monet pitivät alkoholittomuutta ihan kun elämäni olisi loppunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niin hassua, miten toisen juomattomuus voi muka vaikuttaa jonkun toisen elämään ja sitä sitten pitää alkaa kyseenalaistamaan. Huhhuh....

   Poista
 3. Moi Emilia!

  Ihana avautuminen ja arvostan todella paljon sun päätöstä.
  Allekirjoitan monta kohtaa alkoholista ja sen negatiivisista puolista.
  Toisaalta itse viinifanina, en saa samanlaisia kiksejä esim. pepsi maxista, kun täydellisestä viinilasista.

  Ehkä se ilo on siinä, että osaa maistella ja nauttia - ettei tule noita negispuolia alkoholin juomisesta.
  Sitten jos menee yli, sen muistaa kyllä pitkään.

  yst. Pinja Mitrovitch // www.pinaycoco.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän täysin ja mun mielestä on ihanaa, jos joku saa jotain irti alkoholista ja osaa nauttia sitä hyvissä määrin. Siinä ei ole mitään pahaa. :) Joillekin tosiaan se alkoholi ei sovi ja minä olin yksi niistä.

   Poista
 4. Voin kyllä ihan samaistua tähän tekstiin! Mäkin mieluummin juon sitä pepee ku jotain siideriä tai viiniä, mut mulla ei löydy kovinkaan montaa ystävää joka ymmärtää tän valinnan päälle, koska oon kuitenkin juonut joskus aiemmin. Mut oon juonut ehkäpä juuri sen typerän painostuksen takia ja sitten alkoholista on tullut aivan kauhea ahdistus ja surkea fiilis, joten päätin oikeasti yhden kauhean illan jälkeen et nyt oikeesti saa riittää, enkä oo kyllä yhtään kaivannut sitä oloa enkä yhtään alkoholipitoista juomaakaan sen jälkeen! :) ihana että on muitakin joilla on näitä samoja fiiliksiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että jotkut sun ystävät ei ymmärrä sun valintaa, joka on mun mielestä todella outoa. Hyvä että pidit pääsi, etkä juo enää alkoholia muiden painostuksen alaisena vaan kuuntelet omaa sydäntäsi ja jos sun on parempi olla ilman alkoholia, silloin oot välittämättä muiden mielipiteistä! :)

   Poista

INSTAGRAM

PINTEREST